Instalația electrică este cea mai importantă componentă de care trebuie să se țină cont la proiectarea unui imobil nou, după ridicarea propriu-zisă, sau la renovarea unuia vechi. Practic, după structura de rezistență, rețeaua electrică devine principala preocupare și următorul pas. De ce? Pentru că dictează viitoarele direcții la nivel de consum imediat, consumabile ulterioare, tipul și numărul elementelor electrice care trebuie achiziționate, estimarea unui buget pentru materiale și manoperă.
Există mai multe tipuri de instalații electrice pentru care se cer anumite atestate, în funcție de nivelul de pericol și dificultate al intervenției, instalații precum cele de interior, cele de joasă, de medie și de înaltă tensiune. Întrucât cele care țin în mod direct de consumatorii casnici sunt instalațiile de interior (ce cuprind, totuși, și instalațiile situate în afara locuinței dar care servesc tot consumatori casnici), mai departe în acest articol vom explica cele mai importante elemente de care trebuie să se țină cont în demersul de montare al instalației electrice.
Cum și cine se ocupă de instalația electrică?
Pentru orice instalație electrică trebuie conceput un proiect de instalație electrică pentru care se vor avea în vedere mai mulți factori: nevoile de consum, tipul de electrocasnice care se vor instala imediat sau care vor fi achiziționate ulterior, dacă imobilul este vechi sau nou, hală, spațiu comercial ori locuință și chiar bugetul de care se dispune.
Electricianul responsabil urmează să vă îndrume cu privire la tipul materialelor necesare nevoilor de consum specifice, să realizeze traseele, să instaleze rețeaua electrică și să o testeze pentru a identifica și repara orice deficiență. Rețineți faptul că toate aceste lucrări trebuiesc efectuate doar de personal specializat și acreditat. Personalul calificat nu doar instalează rețeaua electrică, dar vă ghidează în ceea ce privește alegerile pe care trebuie să le faceți în funcție de planurile de viitor pentru locuința pe care o aveți. De exemplu, în cazul în care urmează să vă instalați ulterior un uscător de rufe, o plită electrică ori o mașină de spălat vase, încăperea dedicată trebuie dotată dinainte cu tot ceea ce este nevoie din punct de vedere electric, astfel încât să se prevină supraîncărcarea, respectiv potențialele probleme sau accidente.
Criterii pentru stabilirea necesarului rețelei electrice
Există mai multe criterii după care se stabilește necesarul pentru rețeaua electrică, dintre care:
- destinația sau modul de folosire al camerei/ încăperii;
- numărul și tipul electrocasnicelor racordate, dacă este cazul;
- numărul și tipul corpurilor de iluminat;
- distribuția și amplasarea receptoarelor de forță, dacă este cazul;
- numărul întrerupătoarelor;
- numărul și tipul prizelor necesare.
Așadar, planificarea este un pas decisiv pentru succesul proiectului, deoarece instalația electrică trebuie să fie cu durată de viață mare, iar organizarea detaliată împreună cu electricianul ajută și la optimizarea costurilor.
#VERRA vă propune o colaborare cu echipa noastră profesionistă, ce vă asigură rezultate optime atât din punct de vedere funcțional, cât și din punct de vedere estetic, care să nu pericliteze aspectul locuinței în cauză. În contextul normelor și rigorilor legislative naționale și europene, dar mai ales prin prisma riscurilor, este deosebit de important să contractați o companie de profil care să realizeze montarea instalației electrice. Nerespectarea normelor impuse prin lege și intervențiile neautorizate pot atrage după sine riscul de vătămare, incendiu, amenzi sau pedeapsa cu închisoarea (Legea nr.123/2012).
Noi, cei de la #VERRA, credem sincer în instalații adevărate și suntem la curent cu toate tehnologiile în domeniu pentru a răspunde nevoilor și planurilor tale. Pentru consultanță gratuită vino în showroom-ul nostru pe str. Poitiers nr. 23 sau contactează-ne la nr de telefon 0232 278 108.