Panourile solare – tipuri și diferențieri

Panourile solare reprezintă o alternativă viabilă pentru sursele de energie convenționale deoarece reduc facturile la energie electrică, oferă independență din punct de vedere energetic și implică costuri mai mici de întreținere. După instalare nu este nevoie de reparații deoarece nu există părți mobile care necesită întreținere sau înlocuire.

Înainte de a face pasul de a achiziționa cele mai scumpe panouri solare deoarece considerați a fi cele mai eficiente, este indicat să luați în considerare o serie de factori determinați printre care se numără și dimensiunile acoperișului. Dacă acoperișul este suficient de mare, opțiunea de achiziționare a unor panouri solare mai ieftine și mai puțin eficiente poate fi cea mai bună investiție în timp.

De aceea, am rezumat caracteristicile specifice ale fiecărui tip de panou solar în acest articol.

1. Panouri solare termice

Plane

Panourile solare plane sunt acele instalații solare care au suprafața plană construită din sticlă rezistentă și sunt folosite cu precădere pentru încălzirea apei menajere. Avantajele acestor panouri solare, comparativ cu cele din tuburi vidate, constă în prețul și sensibilitatea la întreținere mai scăzute. Sunt formate din plăci plane de cupru acoperite cu un material special conceput pentru a determina absorbția energiei solare. Versatilitatea lor le recomandă pentru utilizarea în încălzirea apei menajere, apei din piscină, bazine sau boilere.

Cu tuburi vidate

Eficiența lor este conferită de tehnologia avansată de fabricație a sticlei tubului și vidarea acestuia. Tuburile sunt compuse la rândul lor din alte două tuburi sudat între ele din sticlă de barosilicat. Acestea sunt amplasate pe o izolație din fibră de sticlă, închisă într-un cadru de aluminiu și acoperită cu sticlă pentru o eficiență sporită. Absorbția radiației soarelui pe metru pătrat de-a lungul unei zile este amplificată de vopseaua specială aplicată pe tuburi.

În funcție de tija interioară, materialul tubului și a gradului de absorbție, dar și de forța de colectare și transformare a energii în apa caldă folosită menajer sau ca aport la încălzire, aceste panouri se clasifică în:

  • Conductoare
  • Superconductoare
  • Ultraconductoare

Acest tip de panou solar este mai pretențios la întreținere, dar este mai eficient decât cele plane deoarece are un randament foarte bun, razele soarelui căzând perpendicular din mai multe unghiuri.

2. Panouri solare fotovoltaice

Aceste panouri sunt utilizate pentru a converti energia solară în energie electrică. Datorită materialelor semi-conductoare care creează tensiune într-un material după ce a fost expus la lumină, radiația solară este transformată în energie electrică direct. Panourile fotovoltaice sunt construite în cea mai mare parte din siliciu cristalin și arseniu de galiu. Odată cu creșterea cererii de energie regenerabilă, fabricarea acestor panouri a crescut semnificativ.

Celule solare monocristaline

Produc de patru ori mai multă cantitate de energie electrică față de alte tipuri de panouri solare și por fi amplasate pe porțiuni mai restrânse. Rezistența lor în timp este mai bună și performează chiar și pe lumină scăzută. Eficiența lor este de 15%, iar spațiul necesar pentru montarea lor este mai mic. Prezintă un aspect extern colorat și uniform datorită consistenței siliciului de înaltă calitate și puritate.

Celule solare policristaline

Acestea tind să aibă mai puțină rezistență la căldură decât panourile monocristaline, așadar sunt mai puțin eficiente la temperaturi crescute. Cu alte cuvinte, au o eficiență de 13%. Sunt cele mai potrivite ca raport calitate-preț pentru casele familiale. Din cauza eficienței ușor reduse față de panouril monocristaline, este necesară instalarea mai multor panouri.

Celule solare cu strat subţire

Acest tip de panou solar se clasifică la rândul lui în funcție de materialul fotovoltaic care este expus pe substrat. Așadar, avem strat subțire din siliciu amorf, telurură de cadmiu, galiu, celule fotovoltaice organice sau seleniură de cupru indiu. Performanța lor, cuprinsă între 7% și 13% nu este afectată de temperaturi ridicate sau de umbră, fiind ideale pentru suprafețe mai largi, mai întinse.

Amorfe

Panourile fotovoltaice amorfe fac parte dintr-o generaţie mai nouă de panouri şi sunt mai puţin răspândite decât cele cu celule din siliciu cristalin. Procesul de producţie al celulelor presupune depunerea unor straturi succesive de material semiconductor, având grosimea de ordinul nanomicronilor. Astfel, sunt eficiente chiar și la intensitate luminoasă scăzută. Este cea mai ieftină opțiune și are o eficiență de 7%. Cu toate acestea, nu se prea folosesc pentru locuințe familiale.

3. Panouri solare hibride

Sunt cele mai eficiente panouri solare (18%), fiind formate dintr-un strat subțire de peliculă solară amorfă în spatele celulelor monocristaline, stratul suplimentar amorf extrăgând mai multă energie din lumina solară. De asemenea, pierderile ce apar deobicei din cauza lipsei de uniformitate a structurii cristaline pe suprafața celulei sunt reduse.

*eficiența sau randamentul se referă la cantitatea de energie electrică obţinută pe metru pătrat şi nu la eficiența economică sau de exploatare.
This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.