Proiect din anul 2015, o casă pe trei nivele formată din subsol, parter și etaj cu suprafață utilă totală de 230mp, situată în Iași, zona Sărărie. La acest proiect s-au executat următoarele lucrări:

  • coș de fum Schiedel Uni 20 cu plecare din subsol, înălțime totală de 12 ml, pentru șemineul ce a fost montat în living;
  • sistem de încălzire cu radiatoare Korado ventil kompact cu sistem de țevi din cupru moale izolat îngropat în podeaua de beton;
  • instalații sanitare cu distribuitor și sistem de recirculare apă caldă menajeră.

Soluția tehnică pentru care s-a optat este formată din centrală pe gaz în condensație, cu funcționare doar pe încălzire, acumulator de căldură Roth Quadroline TQK și un termoșemineu Bef Aquatic WH-V 105 de 15 kw, ca sursă alternativă de încălzire. Centrală pe gaz funcționează doar pentru încălzire, fără a produce apă caldă menajeră. Toata energia de la centrală pe gaz și termoșemineu este depozitată în tancul Quadroline de 500 litri. Apă caldă menajeră este preparată în mod instant de Quadroline. Acumulatorul este prevăzut și cu schimbător de căldură din inox pentru panourile solare, ce vor fi montate în viitor. S-a reușit să se obțină rezultate excepționale privind consumul de energie necesar pentru încălzirea casei, prepararea apei calde menajere și funcționarea sistemului per ansamblu.  

Acest proiect a fost primul la care s-a montat un acumulator de căldură Quadroline, de aceea suntem foarte curioși de rezultatele și avantajele pe care le oferă Quadroline și din acest motiv am supravegheat din aproape funcționarea sistemului.

Primele avantaje pe care le-am observat ar fi următoarele:

  • Centrala pe gaz are în jur de 2 porniri la 24 de ore, căldura fiind pornita permanent la o temperatura interioara de 23-24*C, iar apa caldă folosită în mod normal de 3 utilizatori.
  • Faptul că pornirile centralei pe gaz sunt foarte rare, iar apa proaspată nu intră în contact direct cu centrală, scade semnificativ consumul de gaz al centralei și îi crește durata de viață (încă nu știm cu cât) pentru că este primul proiect cu acest sistem, dar având în vedere pornirile, durată de viață a centralei ar trebui să se dubleze).
  • Tot datorită Quadroline, care ne-a permis să venim cu mai multe surse de căldură în același punct, costurile de mentenanță sunt considerabil reduse, nu vor exista niciodată spălări chimice la centrala pe gaz, piesele din interiorul centralei și din camera tehnică aflate în mișcare sunt mult mai puține și funcționarea lor este considerabil redusă. Centrala nu va porni niciodată pentru încălzirea unui singur radiator, agentul termic pentru încălzire fiind descărcat direct din acumulatorul de căldură Quadroline.

Studiul de caz a fost realizat în lunile Decembrie 2015, Ianuarie 2016, Februarie 2016. Costurile totale la factura de gaz au fost de aproximativ 350 ron/ lună, termoșemineul este folosit aproape zilnic cu un foc seara. iar lemnul consumat în aceste luni (care a fost proaspăt tăiat, deci verde) a costat aproximativ 500 Ron.